Het flexibel leasen van een auto

Wie denkt dat het leasen van een auto nog altijd slechts op één en dezelfde manier door iedereen wordt gedaan, heeft het goed mis. Meer en meer vormen van leasen worden ontwikkeld. Zo kan er door iedereen op elke gewenste manier een lease worden aangegaan. Dit wordt ook wel flex lease genoemd. Hoe dit precies in zijn werk gaat is echter natuurlijk nog lang niet bij iedereen bekend. Daarom kan het best handig zijn om eerst een aantal zaken goed te onderscheiden. Dit maakt flink wat meer duidelijk over het ontstaan van flex lease en hoe dit is in te zetten.

Looptijd

Wanneer het gaat om leasen van auto’s, dan is de looptijd altijd een kwestie. In het verleden was er altijd sprake van een leasecontract wat over het algemeen vier jaar liep. Dit betekende dan dus ook dat de auto vier jaar moest worden afgenomen door de leasenemer. Ongeacht het gebruik ervan. Was de auto na drie jaar niet meer nodig, dan betekende dat dus een kostenpost van een jaar. Was de auto langer nodig, dan was dat ook een probleem. Langzaam maar zeker veranderde dit. De eerste stap was bijvoorbeeld dat de contracten wat anders werden ingericht met betrekking tot de looptijd.

Meer soorten lease

Ondertussen werden ook meer en meer vormen van leasen ontwikkeld. Zo werd het bijvoorbeeld mogelijk om na de lease de auto te kopen. Ook werd het voor particulieren beter mogelijk om leasecontracten aan te gaan. Al met al werd leasen dus steeds flexibeler. Zonder dat daarbij de kwaliteit achteruit hoefde te gaan. In welke vorm de lease ook gegoten werd, het kwam altijd neer op de best mogelijke optie voor die vorm van leasen. Dit maakte het dus ook alleen maar aantrekkelijker om voor leasen te kiezen. Inmiddels is dat zelfs nog meer dan ooit het geval geworden.

De opkomst van flexlease

De definitieve vorm is flex lease. Eigenlijk is dit gewoon lease waarbij alle variabelen door jou als leasenemer zelf kunnen worden ingevuld. Waren bijvoorbeeld ooit alleen contracten van vier jaar mogelijk, tegenwoordig kan een leaseduur zelfs al slechts een maand bedragen. Daardoor kan het een stuk aantrekkelijker worden om het wagenpark voortdurend te laten meebewegen met de bewegingen die de onderneming maakt. Wanneer er dus tijdelijk meer arbeid is, dan kan ook het wagenpark groeien. Krimpt het weer in, dan slinkt het wagenpark mee. Dit is natuurlijk een hele interessante manier van zakendoen. Hier kan een ondernemer veel voordeel van hebben.

Specifiek doel

Wat ook een flink voordeel is van flex lease is dat er geleased kan worden met een specifiek doel in het achterhoofd. Stel dat er bijvoorbeeld een flinke opdracht binnengehaald kan worden, maar dat daarvoor wel een bepaalde uitstraling nodig is om indruk te maken op de klanten. Dan er heel gemakkelijk een kortlopende investering worden gedaan in een aantal voertuigen die het voorkomen verzorgen dat gewenst is om dit doel te bereiken. Wanneer vervolgens het doel bereikt is, dan hoeven de auto’s ook geen verder kostenpost meer te zijn. Dit is erg gemakkelijk om te doen.

Andere vormen

Flexlease kent natuurlijk wel overlap met een aantal andere vormen. Denk bijvoorbeeld in de eerste plaats aan shortlease. Dit is ook een manier van leasen waarbij de looptijd erg kort is. Er zijn echter wel vaak bepaalde voorwaarden aan shortlease verbonden. Zo is er bijvoorbeeld een restrictie op de auto’s die hiervoor in aanmerking komen volgens de leasemaatschappij. Of er wordt gesteld dat binnen een bepaald kilometrage gebleven moet worden. Dit is anders bij flexlease, waar werkelijk alles op een flexibele manier wordt aangepakt. Dit is daarom dan ook vaak veel aantrekkelijker omdat je zelf veel meer controle houdt.

Huren

Ook het huren van een auto komt natuurlijk in grote mate overeen met flexlease. Al is er wel het verschil dat huren vaak flink duurder is. Ook is het vaak zo dat juist het huren betekent dat je als bestuurder aan een aantal voorwaarden moet doen. Dit kan handig zijn als noodoplossing, of als test. Uiteindelijk kan dan via flexlease voor de definitieve vorm worden gekozen. Een voordeel van flexibel leasen is bijvoorbeeld de vrijheid die genoten wordt als het gaat om het inleveren van de auto. Een huurauto moet immers vaak door naar de volgende huurder. Bij flexlease wordt hier soepeler mee omgesprongen.

Conclusie

Om te zorgen dat het leasen helemaal wordt aangepast aan de wensen die jij als particulier of ondernemer hebt, is het goed om te denken aan flexlease. Dit is immers werkelijk zo flexibel als de naam al doet vermoeden. Er is namelijk nog altijd de mogelijkheid om van de volledige kwaliteit gebruik te maken. Wel is het zo dat de voorwaarden voor de lease sterk in het voordeel van de leasenemer worden gebracht. Denk bijvoorbeeld aan het inleveren van de auto wanneer jou dit als leasenemer het geschikte moment lijkt. Dat kan dus soms na een maand zijn, maar en andere keer na vier jaar.