track & trace systeem

In minder dan twintig jaar is de kwaliteit van je ICT bepalend geworden voor het succes van je onderneming. Bedrijven die achterbleven gingen kopje onder, bedrijven die nieuw en fris waren groeiden snel tot grote hoogten. Toch is de ontwikkeling nooit echt klaar. Het kan altijd nog beter, sneller, doeltreffender en efficiënter. En de onderneming die op dit moment het meest efficiënt werkt, heeft de grootste kans op succes. Je kunt daarom als ondernemer nu direct een aantal dingen doen om ook jouw ICT-netwerk te verbeteren en hier de vruchten van te plekken als bedrijf.

Zowel intern als extern

Om efficiënter te kunnen werken kan zowel intern als extern aan het ICT-netwerk worden gesleuteld. Niet alleen kan het ICT-net zelf flink beter worden gemaakt, maar ook de gevolgen die hieruit voortkomen kunnen van groot belang zijn. Zo kan je als bedrijf namelijk ook sneller handelen door de nieuwe wetenschap die aan het licht komt door veranderingen in het ICT-systeem. Denk bijvoorbeeld aan de enorme hoeveelheid data die het oplevert als je alles beter vastlegt. Er zijn hier een aantal verschillende voorbeelden van te geven, zowel met betrekking tot het systeem zelf als met betrekking tot de gevolgen.

Alles met elkaar laten communiceren

Een belangrijke stap die door veel ondernemingen nog niet is gezet is die van de onderlinge communicatie. Het is opvallend vaak nog zo dat veel systemen onafhankelijk van elkaar opereren. Soms is dit zelfs nog het geval binnen een bedrijf. Daardoor weet de ene afdeling niet van de andere wat deze doet. Ook is er nog veel winst te boeken door de communicatie in de keten te verbeteren. Bedrijven die voor opeenvolgende stappen in een bepaald proces staan hebben de onderlinge communicatie tussen de verschillende systemen ook niet altijd goed op orde. Dit kan met enkele aanpassingen voor een flinke verbetering zorgen.

Bedrijfsproces

Een externe verbetering van de efficiëntie komt vooral voort uit de wetenschap die de systemen opleveren. Wanneer gegevens worden verzameld dan kunnen deze geïnterpreteerd worden. Aan de hand daarvan kan je wijzigingen in processen doorvoeren. Daar waar het tempo lager is dan op andere plekken bijvoorbeeld. Dit kan zorgen voor een flinke winst. Onder andere door een hogere klanttevredenheid omdat je kleine irritaties hebt kunnen wegnemen door wat je nu weet. Dit kan echter alleen maar gebeuren wanneer je op de juiste manier naar de cijfers kijkt. Als je weet wat je meet en wat je met die gegevens kunt, dan kan je hier veel profijt van hebben.

Automatiseren

Wat ook een belangrijke stap is, is automatisering. Doordat de ontwikkeling van bijvoorbeeld robottechnologie steeds beter gaat kan door het computernetwerk een groot deel van het bedrijfsproces worden aangestuurd. Het is dan wel belangrijk dat de ICT van je onderneming goed op orde is. Daarmee zorg je er namelijk voor dat het proces ook echt zo verloopt als het zou moeten lopen. De ontwikkeling hiervan gaat steeds verder, dus het is ook belangrijk dat je het systeem regelmatig blijft updaten als ondernemer. Zo zorg je ervoor dat je geen concurrentieslag hoeft te verliezen met ondernemers in dezelfde branche. Zo zijn wij voor een klant nu bezig met een geavanceerd track and trace systeem.

Veiligheid

Tot slot is het ook belangrijk dat de veiligheid gegarandeerd blijft. ICT is kwetsbaar. Daarom is het al snel mogelijk om een onderneming plat te leggen als buitenstaander. Als ondernemer zit je hier natuurlijk niet op te wachten. Je wilt dat het dure systeem jou helpt in plaats van dat het je tegenwerkt. Zorg dus ook altijd dat er voldoende aandacht aan de beveiliging ervan besteed wordt. Dit is een belangrijk onderdeel in het bereiken van de optimale efficiëntie op ICT-gebied. Let ook hier erop dat er regelmatig onderhoud aan de beveiliging gepleegd moet worden om deze optimaal te houden als ondernemer.