werken in de cloud

Als er iets de laatste jaren snel in opkomst is, dan is het wel het werken in de cloud. Zowel in je zakelijke leven, als in je privéleven zijn cloudtoepassingen bijna onmisbaar geworden. Het is dan ook vreemd dat veel mensen eigenlijk niet precies weten waar cloudtoepassingen voor dienen. Hoe zien ze eruit en wat kan je ermee? Dat zijn twee vragen waar de meeste mensen toch mee rond blijven lopen. Om dat iets duidelijker te maken kan je in dit artikel het een en ander aan informatie vinden zodat je in ieder geval de eerste basiskennis kunt oppikken.

Het opslaan van data

Het digitaliseren van de maatschappij heeft met zich meegebracht dat er ontzettend veel informatie in de wereld bij is gekomen. Die informatie moet ook ergens opgeslagen worden. Dit is waar de cloud in het spel komt. Het is dus niet meer dan het opslaan van data. Daar komt het op neer. Dit kan op vele manieren. Dit heeft onder meer te maken met de manier waarop de informatie die is opgeslagen ook gebruikt wordt. Als het bijvoorbeeld uitgewisseld moet worden zijn er andere mogelijkheden dan wanneer je het zelf moet kunnen openen en inzien. Sommige toepassingen zijn heel bekend.

Waar is de cloud?

Een belangrijke vraag die vaak gesteld wordt is waar de cloud eigenlijk is. Dit is eigenlijk heel simpel. De cloud is niets meer dan de server van een bedrijf dat de toepassingen aanbiedt. De zogenaamde cloudprovider heeft servers staan waar de data voor jou wordt opgeslagen. Deze servers, dat noemt men de cloud. Dat komt omdat je de informatie niet meer plaatselijk opslaat, maar op afstand, en je die info dan als het ware uit de lucht plukt via internet. De cloud kan dus overal zijn, maar het is altijd de server van jouw cloudprovider.

Het voordeel

Een groot voordeel van de cloud is dat het gemakkelijker wordt om snel aan schaalvergroting te doen. Een server in de eigen ruimte hebben brengt ook beperkingen met zich mee. Het is immers niet mogelijk om meer op te slaan dan de ruimte die de eigen server heeft. Is er meer ruimte nodig, dan is een uitbreiding van de server nodig. Bedrijven die zich hier uitsluitend op richten hebben in theorie altijd voldoende ruimte voor opslag beschikbaar. Wanneer er dus snel meer nodig is, dan is dit altijd voor handen zonder dat er hele grote investeringen hoeven te worden gedaan.

Bekende ICT diensten

werken in de cloud

Er zijn veel bekende diensten die cloudtoepassingen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Google Drive. Ook Dropbox wordt doot velen gretig gebruikt. Ook andere bedrijven hebben een cloudservice. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft Cloud. Ook iCloud van Apple is heel bekend, maar ook omdat er in het verleden weleens lekken in zaten. Sommige mensen gebruiken e-maildiensten als een soort cloud. Zij slaan er veel informatie op door bijvoorbeeld mailtjes naar zichzelf te sturen met info erin die zij gemakkelijk ergens op willen slaan. Dit is niet geheel hetzelfde, maar ligt wel in het verlengde van wat cloudtoepassingen zijn. Er zijn dus veel mogelijkheden.

Veiligheid; voorkom ellende

Een belangrijke kwestie die rondom de cloud hangt is de veiligheidsvraag. Er is namelijk altijd een mogelijkheid dat anderen toegang hebben tot jouw cloud. Dit is onder meer bij veel beroemdheden gebeurd die Apple gebruikten om foto’s op te slaan. Wanneer je hier als ondernemer mee geconfronteerd wordt, dan kan dit natuurlijk flinke schade met zich meebrengen. Dit wil je natuurlijk het liefst voorkomen. Let er daarom op dat je met een provider in zee gaat die veel aandacht besteedt aan veiligheidszaken. Zo kan je met een gerust hart al je informatie bij een externe partij wegzetten zonder dat je beroofd wordt.

Wat zijn jouw ervaringen met de cloud?