Van handgemaakte wandtapijten tot digitaal behang: een geschiedenis van behang

Behang is een van de meest gebruikte manieren om de muren in een huis te decoreren en te beschermen. Maar wist je dat behang al eeuwenlang bestaat? In deze blog nemen we je mee door de geschiedenis van behang en hoe het is geëvolueerd van handgemaakte wandtapijten tot modern, digitaal geprint behang.

Van wandtapijten naar blokdrukken

De geschiedenis van behang gaat terug tot de 16e eeuw, toen handgemaakte wandtapijten werden gebruikt om de muren van kastelen en landhuizen te decoreren. Deze wandtapijten waren vaak kleurrijk en complex en dienden niet alleen als decoratie, maar ook als een manier om de koude lucht buiten te houden. Later in de 18e eeuw werden behangpapieren met de hand bedrukt met blokken. Dit was een arbeidsintensief proces en het resultaat was vaak grof en onnauwkeurig.

Maar met de introductie van de stoommachine veranderde alles. Er werd een nieuwe manier gevonden om behangpapier te produceren en rond de 19e eeuw werden de eerste behangfabrieken geopend. Het behangpapier werd nog steeds met de hand bedrukt, maar de productie was nu veel efficiënter en goedkoper. Dit zorgde ervoor dat behang steeds meer toegankelijk werd voor de gewone man.

Van Art Deco tot modern behang

In de 20e eeuw werd behang steeds populairder en ontstonden er veel verschillende stijlen, van Art Deco tot modern behang. In de jaren ’60 en ’70 waren felgekleurde, psychedelische patronen populair, terwijl in de jaren ’80 en ’90 het behang met pastelkleuren en bloemenpatronen in de mode was. Het was een tijd waarin behang niet alleen diende als decoratie, maar ook als een manier om persoonlijkheid en stijl uit te drukken.

Digitaal geprint behang

Maar met de opkomst van digitale technologie is er nog een revolutie in de behangindustrie ontstaan. Nu kan behang met bijna elk patroon of afbeelding digitaal worden geprint. Dit heeft geleid tot een enorme toename van de beschikbare opties en ontwerpmogelijkheden voor consumenten. Niet alleen kan het behang nu met hoge precisie worden bedrukt, maar ook de snelheid waarmee het geproduceerd wordt, is aanzienlijk toegenomen.

Door de jaren heen

Vanaf de 18e eeuw werd behang steeds populairder en begon het massaal geproduceerd te worden in Europa. In de 19e eeuw werd behang zelfs een belangrijk onderdeel van het interieurontwerp en waren er veel verschillende stijlen beschikbaar. Victorianen hielden bijvoorbeeld van weelderige en opvallende dessins, terwijl de Arts and Crafts-beweging zich richtte op meer natuurlijke en eenvoudige ontwerpen. Tegen het einde van de 19e eeuw kwamen er zelfs behangcollecties van beroemde kunstenaars, zoals William Morris.

In de 20e eeuw veranderde de stijl van behang steeds sneller en werden er steeds meer verschillende soorten ontwerpen geproduceerd. In de jaren 60 en 70 was er bijvoorbeeld veel psychedelisch behang te vinden, terwijl in de jaren 80 meer geometrische patronen populair waren. Tegenwoordig zijn er ontwerpen in elke denkbare stijl, van rustieke bakstenen muurprints tot digitale prints van je favoriete foto’s. Wat de toekomst van behang ook mag brengen, één ding is zeker: het zal altijd een belangrijke rol blijven spelen in het ontwerpen van onze interieurs.

Conclusie

Behang is door de eeuwen heen geëvolueerd van handgemaakte wandtapijten tot modern, digitaal geprint behang. Het is interessant om te zien hoe de technologie en de smaak van consumenten door de tijd heen zijn veranderd en hoe dit heeft geleid tot de verschillende stijlen en patronen die we tegenwoordig zien. Of je nu houdt van traditionele prints of moderne ontwerpen, er is voor elk wat wils als het gaat om behang.

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.