Nederland kent ontzettend veel ondernemers. De Nederlandse economie draait voor een groot deel op het MKB. Het aantal ondernemers blijft iedere jaar stijgen. Steeds meer mensen weten de weg naar de Kamer van Koophandel te vinden.
Als ondernemer gaat het allang niet meer enkel om je product of dienst. Als ondernemer moet je steeds meer dingen regelen om überhaupt aan de slag te kunnen. Om klanten te krijgen moet je een marketingplan schrijven, om investeringen te kunnen financieren heb je een ondernemersplan nodig. Allemaal zaken waar het internet gelukkig veel informatie over te bieden heeft.
Digitaal werken
Communiceren via internet is, mede dankzij Corona steeds meer ingeburgerd. We Whatsappen, Zoomen, Mailen en Gamen er op los. Experts zeggen dat we een aantal jaren vooruitgang geboekt hebben in deze ontwikkeling. Het heeft ontzettend voordelen, inloggen vanuit huis, via verschillende devices en daardoor altijd bereikbaar. Los van de locatie van waaruit je werkt. Een uitdaging die op de loer ligt is dat we als mens niet 24/7 aan het werk zijn.
Ga er niet vanuit dat het veilig is
Zorg voor een sterk wachtwoord. Gebruik niet hetzelfde wachtwoord voor verschillende account. Log altijd uit wanneer je klaar bent. Iedereen kent de tips om je digitale gegevens te beschermen wel. Toch kan je er hiermee niet vanuit gaan dat je gegevens veilig zijn. Een slecht beveiligde Wifi of niet beveiligde software kan er voor zorgen dat er ongezien mensen (hackers) met je meekijken en daarmee je gegevens kunnen inzien.
Je bent zelf verantwoordelijk voor je digitale gegevens
Besef dat je zelf verantwoordelijk bent voor het goed beveiligen van je digital gegevens. Uiteraard kan je tal van tools aanschaffen die je helpen om je gegevens te beschermen. Dit is echter geen garantie dat het veilig blijft. Je moet er toch niet aan denken dat uw (bedrijfs)gegevens in handen vallen van kwaadwillenden?
Helaas kan het kan het gebeuren dat jouw buiten uw schuld om gehackt wordt. Je leest het helaas steeds vaker. Bedrijven die worden afgeperst of worden gedwongen om heel veel geld (vaak af te rekenen in cryptomunten) over te maken naar cybercriminelen om hun eigen gegevens terug te krijgen.
Cyberriskverzekering: Een serieuze optie
Mocht je onverhoopt dan toch te maken krijgen met cybercriminaliteit dan is het fijn als je verzekerd bent tegen eventuele schade. Steeds vaker wordt er geadviseerd om een cyberriskverzekering af te sluiten. Hiermee zorgt je ervoor dat je naast uw gegevens ook niet ontzettend veel financiële schade oploopt.
Zoals gezegd. Het gevaar zit in een klein hoekje. Denk aan een datalek. Stel je voor: al je systemen zijn tip top beveiligd, maar je stuurt een mailtje met een gebruikersnaam & wachtwoord naar de verkeerde persoon. een datalek. Je weet immers niet in wiens handen de data komt- en of de persoon naar wie je het gestuurd hebt wel optimaal beveiligd is. Kortom: Neem geen onnodig risico wanneer het gaat om het beveiligen en verzekeren van je cyberveiligheid.