De kunstgeschiedenis van ons mooie land

Ben jij van plan om een uitstapje te maken naar Rotterdam? Dan is het wellicht leuk én verstandig om je eens goed te verdiepen in de kunstgeschiedenis van ons nederige landje. Nederland heeft namelijk een zeer rijke geschiedenis als het gaat om kunst, voornamelijk tijdens de Gouden Eeuw. De Gouden Eeuw van de Nederlandse Republiek was een tijd van groeiende welvaart voor het land. Vreemd, zou je denken, want in die tijd was Nederland vaak in oorlog met Spanje, namelijk in de Tachtigjarige Oorlog. Maar diezelfde oorlog tastte ook de groeiende welvaart aan. Spanje viel in 1585 ruim een ​​jaar lang de Belgische stad Antwerpen aan. Het was in die tijd een zeer belangrijke handelsstad, waar ook veel kunstenaars en bankiers woonden.

Kunstuitleen in Rotterdam

Houd jij van kunst en zou je ook wel eens kunstwerken in huis willen hebben? Ben je woonachtig in Rotterdam? Met kunstuitleen Rotterdam kun je diverse kunstwerken in huis hebben. Je kunt kunst lenen waardoor je de kunst kunt verruilen met een ander kunstwerk wanneer je erop uitgekeken bent.

De oorlog had ook veel invloed op kunst

Vanwege de oorlog trokken deze kooplieden en kunstenaars naar de provincies Holland en Zeeland, en met name dan naar Amsterdam. Hierdoor werd vooral Amsterdam in korte tijd de commerciële hoofdstad van Noordwest-Europa. Veel rijke kooplieden wilden laten zien dat ze rijk waren, en dat konden ze doen door schilders te betalen om ze af te beelden. Een grote kunstcollectie liet zien dat je rijk genoeg was om ervoor te betalen en gaf je veel maatschappelijk prestige: je vertegenwoordigde veel. Wanneer je dus naar een museum gaat en dit specifieke tijdperk opzoekt zul je dus ook veel kunstwerken zien waar een persoon op gepresenteerd staat. Dit deden ze dus niet alleen om te kijken hoe goed ze er uit zagen!

Kerkversieringen en schilderkunst stond voorop

Voor de Gouden Eeuw was er in Nederland ook veel schilderkunst, maar vooral prachtige kerkversieringen in de kerken van Zuid-Nederland, die na de Reformatie voornamelijk bekend raakten als katholieke kerken. Na de Beeldenstorm in 1566 wisten de Noord-Nederlanders niets van zulke rijk versierde kerken, maar waardeerden ze steeds meer de kunst aan de muren van hun huis. Tijdens de Gouden Eeuw waren er verschillende grote Nederlandse meesters wiens kunst je veel prestige kon opleveren. De bekendste waren Frans Hals, Rembrandt van Rijn, Jan Steen en Johannes Vermeer

De allerbekendste Nederlandse kunstenaars op een rijtje

Hun kunst was geïnspireerd door Italiaanse classicistische kunstenaars, maar ze hadden ook hun eigen ‘realistische’ stijl: je zag altijd wat er gepresenteerd werd, en het was niet overdreven afgebeeld. Die ingetogen realistische kunst was kenmerkend voor het calvinisme (een vorm van protestantisme) en contrasteerde met de welwillendheid van het katholicisme (de Spaanse religie). De onderwerpen van de schilderijen waren dan ook vaak realistisch, zoals portretten van echte mensen, afbeeldingen van steden of huishoudens. Jan Steen stond bekend om zijn rommelige woonkamers en huishoudens, Johannes Vermeer schilderde alledaagse dingen en Rembrandt van Rijn stond voornamelijk bekend om zijn realistische licht en donker contrasten zoals je misschien al wist.

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.