goedkope autobanden

De verschillende aanduidingen op de autobanden onder je auto

Je kunt ontzettend veel aflezen aan je autoband door de aanduidingen op de autoband, of je nu goedkope autobanden of dure autobanden koopt. Hoewel deze aanduidingen niet lastig te begrijpen zijn, kijken toch veel consumenten weinig tot niet naar deze verschillende aanduidingen en de betekenis erachter. Je kunt namelijk verschillende dingen aflezen zoals de bandenmaat, productiedatum en het draagvermogen bijvoorbeeld. Deze informatie kan cruciaal zijn wanneer je bijvoorbeeld niet weet welke autoband je precies hebt of wanneer je je autobanden wil laten keuren of verwisselen. Hieronder worden verschillende aanduidingen in detail uitgelegd en met aanwijzingen hoe je deze aanduidingen kunt vinden op je autoband.

De breedte, de radiaalband en het snelheidssymbool

Op je autoband kun je dus verschillende aanduidingen vinden. Ten eerste kun je op je autoband de breedte van je autoband vinden in millimeters. Naast deze breedte in milimeters kun je de hoogte en breedteverhouding vinden van de band. Deze wordt vaak gegeven in procenten. Dit wordt vaak gemeten vanaf de velgrand tot aan het loopvlak van de autoband. Vaak kun je op je autoband de letter R vinden. Deze ‘R’ geeft aan dat je een radiaalband hebt. Vroeger werden er naast radiaalbanden ook diagonaalbanden gemaakt die de letter D kregen als aanduiding, vandaar de letter R op je autoband. De letter H geeft de maximale snelheid weer van de autoband. Hiervoor kan bijvoorbeeld de cijferreeks 210 staan. Dit betekent dus 210 kilometer per uur.

De DOT-code op je autoband en de aanduiding van sneeuw

Naast deze essentiële informatie kun je nog veel meer andere informatie aflezen op je autobanden. Ten eerste kun je een DOT-code vinden op je autoband. Deze code geeft de productiedatum aan van je autoband. Op het moment dat jouw DOT-code bijvoorbeeld 1508 is, betekent dit dat jouw autoband gemaakt is in de vijftiende week van 2008. Zie je op jouw autoband een symbool met de letters XL of reinforced? Dan betekent dit dat jouw auto een versterkte band is met automatisch ook een hogere belastingsindex. De combinatie van de letters M en S geven aan dat je autobanden geschikt zijn voor zowel modder als voor sneeuw.

Dit moet je weten over jouw autobanden

Naast de aanduidingen die hierboven uitgelegd zijn, zijn er nog verschillende andere feitjes die je moet weten over jouw autobanden en auto banden in het algemeen. Ten eerste mogen zomerbanden bijvoorbeeld een profieldiepte hebben van minimaal 1,6 millimeter. Winterbanden daarentegen mogen een iets dieper profieldiepte hebben namelijk minimaal zo’n 4 millimeter. Daarnaast mag je de weg niet op met jouw autobanden wanneer je ziet dat jouw autobanden scheuren of andere ernstige beschadigingen hebben. Wil je voor de zekerheid checken of jouw autobanden geschikt zijn om de weg op te mogen? Dan is het verstandig om je autobanden te laten checken bij een benzinepomp of jouw autogarage.

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.