Als je een stoffeerder bent heb je als beroep de taak om o.a. vloeren en meubels te stofferen. Dit houdt in dat een vloer of meubel dus wordt bekleed met een stuk textiel. Dit kan met of zonder een vulling eronder zijn. Als er bijvoorbeeld sprake is van een gestoffeerde woning, dan houdt dit in dat het huis al is voorzien van laminaat of ander vloerbedekking bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor gordijnen bijvoorbeeld. Een stoffeerder is dus en gespecialiseerde vakman- of vrouw en kan een afwisselend takenpakket hebben. Kijk op de website van Stoffeerderij Struik voor meer informatie.
Wat is textiel en welke soorten heb je?
Met textiel wordt er verschillende geweven materialen bedoeld. Het is eigenlijk een verzamelnaam hiervoor. Bij geweven materialen moet je denken aan lappen stof, doeken, kleding, bekleding, etc. je hebt verschillende soorten textiel: denk aan traditionele natuurlijke vezels zoals jute, zijde en wol. Het wordt als natuurlijk bestempelt omdat het afkomstig is uit de natuur, plant of dier. Er zijn ook kunstmatige vezels zoals viscose en modal. Dit zijn natuurlijke vezels afkomstig van planten, die kunstmatig zijn nagemaakt. Daarnaast heb je ook nog synthetische vezels zoals elastaan, polyester, acryl en fleece. Dit zijn geen natuurlijke of milieuvriendelijke stoffen.
Wat voor stoffen voor meubelbekleding?
Je kunt veel kanten op gaan als het gaat om meubelbekleding. Als je voor een natuurlijke en vriendelijke stof wilt gaan, ga dan voor katoen. Een nadeel van katoen is wel dat het lastig schoon te maken is als het vies wordt en snel kreukt. Een ander natuurlijk materiaal is linnen. Ook dit stofje is gevoelig voor vlekken. Een voordeel van linnen is dat het goed ademt en luchtig is. Wil je voor een isolerende stof gaan, waarvan de pluisjes niet snel loslaten? Dan zit je heel erg goed met acryl.
Wat voor soorten wevingen heb je?
Naast dat je verschillende soorten stoffen hebt om uit te kiezen, heb je ook verschillende soorten wevingen. Om te beginnen heb je de jacquard weving: dit is een weving waarbij je horizontale- en verticale draden langs elkaar ziet. Het patroon komt tevoorschijn doordat er met garengroepen gewerkt wordt. Voor een rustigere structuur kun je gaan voor een gemêleerde weving. Je kunt ook kiezen voor een grove of fijne weving. Bij een grovere weving zie je meer patroon terwijl je, wanneer je niet te veel poespas wilt, beter kunt kiezen voor fijne wevingen.
Interieur trends voor 2023
Om te kiezen tussen alle soorten stoffen en wevingen, is het ook handig om te weten wat nou eigenlijk een trend wordt in 2023. Minimalistische stijlen worden steeds meer gewaardeerd en dit ga je ook terugzien in het komende jaar. Wil je het wat speelser maken? Ga dan voor een bohemian stijl, of een art deco stijl. Wil je een rustig, warm en gezellig interieur? Denk dan aan een Scandinavische stijl. Een stijl met felle opvallende kleuren zul je ook vaker tegenkomen in 2023.