beelden van een bewakingscamera

Hoe zit het met de bewakingscamera en AVG?

Een bewakingscamera rondom je woning of filmpjes van toevallige voorbijgangers: het kan zomaar gebeuren dat jij ongewenst op beelden komt te staan. Een inbreuk op je privacy en daarmee niet in lijn met de AVG. Tegelijk is het logisch dat een ander gebruikmaakt van de bewakingscamera, want zo kunnen potentiële inbrekers bij je woning goed worden aangewezen. Daarom is er een stevige discussie in hoeverre AVG van toepassing is op extreme gevallen. Mogen we thuis kiezen voor High Definition camera’s of gaat dit een stap te ver?

De bewakingscamera als extra zekerheid 

Alleen een slot op de deur zou thuis voldoende moeten zijn, maar men denkt daar tegenwoordig toch vaak anders over. Om persoonlijke bezittingen nog beter te beschermen tegen ongewenste indringers, wordt steeds vaker gekozen voor hypermoderne bewakingscamera’s rondom de woning. Niet alleen kan je een daadwerkelijke inbreker op beelden aanwijzen, maar het schrikt deze mogelijke inbreker ook nog eens af om het bij jou te proberen. Je zou daarom zeggen, deze investering is het dubbel en dwars waard. Daarentegen kom je mogelijk in de problemen met de relatief jonge richtlijnen die gelden rondom de Algemene Verordening Gegevensbescherming, kortweg AVG genoemd.

Privacy is voor veel mensen een groot goed, zeker in de Westerse wereld. Het niet doorlopend gevolgd worden door een HD-camera is de wens, terwijl de praktijk iets anders leert. Vrijwel overal waar we lopen, worden we al gevolgd door een camera of satelliet. Zo beschikken de meeste ondernemers in drukke winkelstraten al over een bewakingscamera, waar ook steeds meer particulieren hiervoor kiezen. Niet zo gek, want de prijzen voor een dergelijke camera zijn betaalbaar, en de winstgevendheid kan groot zijn. Dat niet iedereen hier een voorstander van is, is evident. Je wilt niet bij ieder bezoekje aan de buurman vol met je gezicht in beeld staan. Zorgvuldig omgaan met camerabeelden is daarom erg belangrijk.

Wat mag wel en niet met camerabeelden?

Camerabeelden gebruikt door particuliere bedrijven zijn in principe niet verboden; het juist omgaan met deze beelden is evenwel vastgelegd in de AVG. Er is bijvoorbeeld een wettelijke termijn gegeven aan de periode waarin de beelden bewaard mogen blijven. Deze richtlijn betreft vier weken. Wanneer sprake is van verdacht gedrag of een incident, dan mogen de beelden van een bewakingscamera echter langer worden vastgehouden. Over het algemeen zou je daarom kunnen zeggen dat de AVG in uitzonderlijke gevallen niet van toepassing is. Wel bestaat de angst dat beelden steeds meer ‘vrijkomen’ en gebruikt worden voor onreglementaire doeleinden. 

beelden van een bewakingscamera

Wat vind jij? Is een bewakingscamera, ofwel een camera in de deurbel, een recht van particulieren? Voor steeds meer mensen is dit een handige en geruststellende uitkomst, waardoor de Algemene Verordening Gegevensbescherming eigenlijk teniet wordt gedaan. Anderzijds wordt onze privacy steeds vaker ingeperkt, en niet altijd door betrouwbare partijen. Is een bewakingscamera, mits van goede kwaliteit en met inachtneming van de geldende richtlijnen, niet gewoon superfijn in deze tijd? Het is een discussie die in de komende jaren nog wel vaker voorbij zal komen. 

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.