Steeds meer mensen kiezen ervoor om Relatietherapie in te schakelen wanneer ze samen door een lastige periode heen gaan. Dit omdat zij geloven dat hun relatie nog lang doorgezet kan worden, maar dat ze hier wel enige hulp bij nodig hebben. Mede daardoor zie je het ook steeds vaker in de media voorbij komen, het wordt daardoor ook steeds toegankelijker. Maar heeft relatietherapie ook daadwerkelijk een toegevoegde waarde? Een vraag waar steeds meer mensen in een relatie dan ook mee zitten. Want wat houdt zo een therapie eigenlijk in en wat doe je dan samen, of juist alleen? Lees snel verder voor de antwoorden op al je vragen.
Wat zien we als relatietherapie?
In de regel zien we relatietherapie als een therapievorm die ingezet wordt wanneer we spreken van relatieproblemen. Dit kan zijn wanneer je relatie niet meer soepel loopt, of wanneer je bijvoorbeeld vaker ruzie hebt met elkaar. De liefde neemt af, maar je voelt je nog wel sterk verbonden. Ook kan het zijn dat je je niet meer altijd veilig voelt binnen je relatie. In dit geval kan relatietherapie ingezet worden om de liefde in de relatie weer terug te brengen. Een relatietherapeut probeert jullie dan beiden te helpen om elkaar weer te vinden en weer als vanouds verliefd te worden. Er worden onder andere problemen besproken en situaties worden samen verwerkt.
Zo helpt een relatietherapeut mensen
Maar hoe gaat een relatietherapeut dan precies te werk om een relatie weer tot leven te brengen? Een relatietherapeut doet dit door de emoties van beiden in kaart te brengen, door elkaar dichterbij te brengen en door situaties uit te spreken. Gedurende dit proces maken beide personen in de relatie bewuste keuzes waarbij je weer ‘nieuwe’ banden aangaat. Zo kan een relatietherapeut dus ook helpen om een relatie te verdiepen, het hoeft dus niet altijd te gaan om een moeizame relatie. Tevens zet de therapeut een veilige situaties op, die je samen probeert door te trekken, buiten de kamer van de therapeut om. Gedurende het proces ziet men vaak dat beide personen zachter worden naar elkaar, en elkaar beter gaan begrijpen.
Praktische vragen rondom relatietherapie
Maar er zijn ook praktische zaken, hoe lang duurt een relatietherapie bijvoorbeeld? Dit hangt af van allerlei verschillende factoren. De ernst van de situatie bijvoorbeeld en de verwachtingen die jij zelf hebt bij de therapie. De meeste relatietherapieen duren echter rond de 10 tot 15 sessies. Hoe lang de sessies duren hangt af van de therapeut.
Relatietherapie wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar kan eventueel wel deels vergoed worden met sommige aanvullende verzekeringen. Controleer hiervoor je verzekering. Al met al heeft een relatietherapie in de meeste gevallen een positieve impact op je relatie en besluiten steeds meer relaties dan ook om voor deze optie te gaan.