Vanwege de huidige corona-crisis lijkt digitaal communiceren het nieuwe normaal te worden. Voor veel mensen verdwijnen in deze tijd de onzekerheden rondom digitaal communiceren. Daarnaast gaan bedrijven en overheidsinstanties in Nederland er steeds meer vanuit dat iedere inwoner digitaal kan en wil communiceren. De meeste mensen zullen dit een positieve ontwikkeling vinden. Maar hoe zit het met senioren? Beschikken zij over een goede internetverbinding en voldoende digitale vaardigheden om digitaal te communiceren? Lees er alles over in dit artikel.
Veel ouderen maken geen gebruik van internet
Het aantal Nederlandse ouderen dat geen gebruik maakt van internet neemt elk jaar af. Toch zijn er nog altijd veel meer ouderen dan jongeren die nooit online komen, aldus het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Ongeveer 32% van de 75-plussers maakt nooit gebruik van het internet. De senioren hebben uiteenlopende redenen om geen gebruik te maken van het internet. Sommige personen hebben geen internetverbinding thuis, andere zeggen dat ze geen interesse hebben in het internet. Tenslotte geven ouderen ook aan dat ze niet over de juiste kennis en vaardigheden beschikken om online te gaan.
Communiceren via telefoon
Verreweg de meeste ouderen geven aan dat de gewone (huis)telefoon voldoende is om contact te houden met familie, vrienden, buren en andere kennissen. Er is tegenwoordig een ruim aanbod van senioren telefoons. Deze telefoons zijn extra gebruiksvriendelijk, omdat ze uitgerust zijn met grotere toetsen. Bovendien zijn deze toestellen geschikt voor slechthorende, omdat ze beschikken over speciale ringtones.
Steeds meer senioren gebruiken smartphone
Naast communiceren met een vaste telefoon, staan ouderen ook steeds meer in contact met familie door het gebruik van een smartphone. In 2016 bezat ongeveer 63% van de 65-plussers een eigen smartphone, aldus Metronieuws.
Voor sommige ouderen is een smartphone een stap te ver. Gelukkig voor hen bestaan er ook speciale senioren GSM’s. Deze mobiele telefoons zijn geschikt voor actieve ouderen, die nog vaak onderweg zijn. Deze mobiele seniorentelefoons zijn net zo gebruiksvriendelijk als de vaste telefoons. De seniorentelefoon van seniorenalarmen is uitgerust met grote toetsen en een extra duidelijk display. Daarnaast is de luidspreker geoptimaliseerd en wordt deze geleverd inclusief spatwaterdichte paniekknop.
Digitaal communiceren nog een stap te ver voor ouderen
Digitaal communiceren is voor de meeste ouderen nog een stap te ver. Op basis van deze informatie kunnen we zeggen dat ouderen de voorkeur geven aan communiceren via een telefoon / mobiel.