schuur isoleren

Hoe isoleer je een schuur?

Wil jij graag je schuur laten isoleren? Dan ben je slim bezig want het is een zeer waardevolle investering. Je kunt er namelijk een vorstvrij opslagruimte of zelf werkruimte van maken waar het ook nog eens lekker warm is. Als je een muziekinstrument speelt is een geïsoleerde schuur natuurlijk ook super fijn. Het is ideaal tegen geluidsoverlast. Je kunt de geïsoleerde schuur dus het hele jaar door gebruiken voor allerlei activiteiten. Denk aan een speelkamer, muziekstudio of werkkamer. Maar hoe ga je dan te werk als je een geïsoleerde schuur wilt hebben? Je lees het in dit artikel. 

De verschillende soorten isolatie voor een schuur

Ten eerst zijn er verschillende soorten isolatie voor een schuur. Het is dan belangrijk om eerst te bepalen wat voor doel je hebt voor het isoleren van je schuur. De meeste mensen hebben als reden dat ze graag hun schuur willen weren tegen de kou en vocht zodat ze het kunnen gebruiken als opslag. Je kunt dan gemakkelijk materialen of gereedschap beschermen tegen roest en schimmel. Het is daarnaast ook mogelijk om je schuur te isoleren om er een prettig thuiskantoor of leefruimte van te maken. Als je dit wilt doen dan wordt het thermische isolatie genoemd. Akoestische isolatie verhindert het geluid die vanuit de schuur komt. Zo heeft jouw omgeving geen overlast. Dan wordt er vooral gebruik gemaakt van glas- of steenwolmatten, kurk of schuimplaten. Het is bij geluidisolatie ook erg belangrijk om super zorgvuldig te werk te gaan. Alle punten moeten worden afgedicht. Je moet dus letten op naden, kieren en barsten als je de schuur volledig geïsoleerd wilt hebben. 

Hoe isoleren dan je een schuur? 

Waar begin je dan bij het isoleren van je schuur? Je moet ten eerste latjes van ongeveer twee centimeter dikte plaatsen. Hierop bevestig je een niet-dampdoorlatende folie. Daarna monteer je op die latjes regels waartussen je het isolatiemateriaal plaatst. Daar breng je dan weer een laag niet-dampdoorlatende folie aan. Nu heb je een vochtdichte isolatielaag gemaakt. Je moet zo nauwkeurig mogelijk te werk gaan. Ga vervolgens door met het plakken van de overlappingen van de folie. Plak alles netjes af. Het isolatiemateriaal blijft dan goed droog. Het is belangrijk van het isolatiemateriaal verliest zijn isolerende werking als het nat wordt en dan gaat het stinken. Dan moet je de wand netjes afwerken met de wandplaten. Als je de schuur volledig wilt isoleren moet je ook het dak en de vloer meenemen. 

schuur isoleren

Het isoleren van de vloer en het dak 

Bij vloerisolatie van een schuur ga je meestal te werk door op de bestaande vloer een laag piepschuim aan te brengen. Deze laag van vijf tot toen centimeter dikte moet je goed aanbrengen. Je kunt hiervoor aan de onder en aan de bovenkant weer met een folie werken die dampwerende eigenschappen heeft. Daarna breng je pas de definitieve vloer aan. Bij het dak van de schuur moet je meestal van binnenuit isoleren. Hiervoor moet je voor een goed dakisolatie een drie tot vijf centimeter dag isolatie gebruiken. Hier moet je ook weer dampwerende folie gebruiken. 

About the author: admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.